Worlds Adrift

Worlds Adrift

Not enough ratings
Oyuna Başlangıç Rehberi
By rust community cute and 1 collaborators
kenks naber?

Alpha'dan beri oyunda bulunuyoruz ve güncellemeleri de takip ediyoruz. Akabinde beraberimizde Worlds Adrift'i tanıttığımız dostlarımıza oyunu öğretiyoruz. "O halde" dedik, "Neden bir rehber yapmayalım ki?" diye düşündük. Lakin şöyle bir durum var ki, bildiğiniz üzere bu genre oyunlarda binlerce rehber açılıyor ve bir karmaşa hakim oluyor. O halde öyle uzatmaya gerek yok dedik ve yine aynı bizler gibi, uzun süredir gerek oyunda gerek forumlarda gördüğümüz, bilgisine kesinlikle güvendiğimiz, aşağıda da birebir Türkçe çevirisini okuyacağınız rehberin sahibi olan jamesm2w ile konuşup, güncel tutulacak bu rehberin temelini attık.

Rehberi okuduktan sonra kafanızda pek bir soru işareti kalmaz. Varsayalım ki kaldı, Discord'dan sorabilirsiniz: Kerim#6240.

Ayrıca özü Alpha'ya dayanan fakat isim değişikliğine giden, ilk Türk Crew'imize katılabilirsiniz.[www.worldsadrift.com]

For English, click here.

Son olarak da elimdeki fazla Adrift anahtarlarını ucuza bırakıyorum. İlgilenenler olursa ulaşsın.
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Kontroller
"Play" tuşuna basmadan önce ilk yapmak isteyeceğiniz şey büyük ihtimalle oyunun kontrolleri hakkında bilgi edinmek olacaktır. Şanslıyız ki, oyun ilk saatlerinizde kontrollerle ilgili tüyolar verecektir.


Temel Oynanış
LMB
Elinizdeki eşyayı kullanmak, basılı tutmak gerekebilir
RMB
İmlecinize grappling hook atmak
W
İleri gitmek, Gemi motorlarına ileri güç vermek, Glider'la öne dalmak
A
Sola gitmek, Gemiyi sola çevirmek, Glider'la sola dönmek
S
Geri gitmek, Gemi motorlarına geri güç vermek, Glider'la yükselmek
D
Sağa gitmek, Gemiyle sağa dönmek, Glider'la sağa dönmek
SHIFT
Grappling Hook'la kendinizi çekmek, Hızlı koşmak, Gemiyi yükseltmek
CTRL
Grappling Hook'unuzu salmak, Gemiyle alçalmak
SPACE
Zıplamak, Gemiyi yükseltmek, Glider'ı açıp kapamak, Çift tıklayarak Grapple Hook aktifken kendinizi boost'lamak
E
Etkileşmek, bazı eşyalar basılı tutmayı gerekebilir
TAB
Envanteri açmak
1-8
Hotbar'ınızdan eşya seçmek


Sohbet
ENTER
Yerel sohbet penceresini açın (CAPS'le yazarsanız yazınız daha uzağa gider)
/crew
Crew üyelerinizle sohbet etmek

Diğer
SHIFT + 8, 9, 0, -, +
Dans, her tuş başka bir dans hareketi yapar.
V
First Person/Third Person arasında geçiş yapmak

Z
Parçaları çevirmek
X
Oturmak/Kalkmak
Q
Bir yüzeyde tırmanmak
G
Ragdoll moda geçmek
F4
Arayüzü saklamak
F12
Steam varsayılan tuşu: Ekran görüntüsü almak

Başlangıç








play'e basıyoruz

Evet, ana menüdeki "Play"e bastınız. Şu an karakter yaratma ekranına bakıyorsunuz, ya da zaten bir karakter yarattıysanız karakter seçme ekranındasınız.
Karakter yaratma ekranı, resim Panzercult'tan alıntıdır.

İstediğiniz gibi bir karakter yaratın, sol üstten oynayacağınız sunucuyu seçmeyi unutmayın. Türkiye'de yaşıyorsanız EU sunucusu çok daha iyi bir seçim olur.

Şimdi de, ekrandaki "Enter World" tuşuna basın. Oyun 1-2 dakika yüklenecektir ve sunuculara bir anda girmeye çalışan çok kişi varsa sizi bir sıraya sokabilir.
Buna benzer bir yükleme ekranı görmüş olmalısınız.

Oyun içi
Oyuna girdiğinizde kendinizi bir çeşit odada bulacaksınız. Sağ tıkla imlecinizin işaret ettiği yere grappling hook atabilirsiniz. SHIFT'le kendinizi çekip CTRL ile salabilirsiniz.


Bir iki dakika grappling hook'la alıştırma yapın ve nasıl çalıştığını keşfedin. Duvarlara, taşlara hızlıca çarpmamaya dikkat edin çünkü bu size hasar verecektir.

Kontrollere ve hookunuza ısındığınızda, odun, metal, atlas ve knowledge toplamanız gerekecek. Nasıl yapıldığını öğrenmek için bir sonraki bölüme bakın.

Shipyard yapmak için yeterli kaynağınız olduğunda ("Shipbuilding"i öğrenmeyi unutmayın, daha fazla bilgi için bir sonraki bölümü okuyun) yaptığınız Shipyard'ı Hotbar'ınıza koyup yere koyun. Çiçek gibi açılacaktır. E'ye basarak Shipyard'ı sahiplenip geminizi yapmaya başlayabilirsiniz (Gemi yapımı rehberine bakarak daha detaylı bir bilgiye sahip olabilirsiniz).

Sonra, bir Assembly Station yapın ve Shipyard'ınızın oluşturduğu mavi baloncuk alanın içine koyun. Bu, gemi parçaları yapmanızı sağlar.

Son olarak, geminizi istediğiniz gibi yapın. İlk geminiz olduğu için nasıl yaptığınız pek farketmeyecek, çünkü pek dayanmayacak... Üzgünüm.
Toplama ve İşleme
Herhangi bir şey yapmak için toplamalı ve öğrenmelisiniz. Nasıl mı?

Toplamak
Gemi parçaları yapacak kaynakları toplamak için ağaçları, madenleri, yakıtları kırıp toplamanız gerekiyor. Bunların hepsi Gauntlet'inizin salvage modu ile yapılabiliyor (Hotbar'da 1. sırada).

  • Ağaçlar: Ağacın kesmek istediğiniz kısmına aletinizi tutun, sonra sol tıka basılı tutarak aleti şarjlayın. Yeterince şarjlandıktan sonra bir "zap" sesi duyacaksınız, ve ağacı kesmiş olacaksınız. Sol tıka basılı tutmaya devam edin; aksi takdirde en baştan şarj olmasını beklemeniz gerekir. Tüm ağacı kesip envanterinize alana kadar buna devam edin. Sol altta aldığınız odunun türünü ve Daccat yemişi topladığınızı göreceksiniz.

  • Maden Kayaları: Aletinizi kayaya tutun ve sol tıka basılı tutun. Aletiniz şarjlanınca kayanın bir parçasını kıracaktır. Tekrarlamaya devam edin, bir yerden sonra iç kısımda siyah küçük parçalar göreceksiniz. Bunlar yine aletinizi kullanarak toplamak isteyeceğiniz metal parçaları. Aynı zamanda yeşil, ışıldayan bir parçacık görebilirsiniz, bunlar ise Atlas Shard'lar. Farenizi üstüne götürüp E'ye basarak toplayabilirsiniz. Bunlar geminizin Atlas Core'u ve ileride bulacağınız Core geliştirmeleri için lazım olan parçacıklar, yani çok önemliler. Tüm metalleri ve Atlas parçacığını aldığınızdan emin olduğunuzda kayanın iç kısmını kırmalısınız. Bunun için aletinizle kayanın vurdukça ışıldayan kısmına sürekli vurun, bir yerden sonra patlayacaktır. Kim bilir, belki içinde sıkışmış bir-iki parça metal daha bulabilirsiniz.
    Dış kabuğu kırılmış kaya örnekleri. Alttakinde Atlas parçacığını fareyle üstüne gelince nasıl gördüğünüzü gösteriyor.

  • Yakıt: Motorlarınıza yakıt toplamak için, toplama aletinizle etraftaki küçük, kahverengi metalik görünümlü çıkıntılara vurun. Not: Bir vuruştan sonra yerlerinden çıkıp yuvarlanacaklar, kaçırmamaya çalışın. Her yakıt çıkıntısı en fazla 25 yakıt verir.








    Yakıt çıkıntısı örneği

    Knowledge Bulmak ve Kullanmak
    Yeterince kaynak malzeme topladıktan sonra bulunduğunuz adadaki tüm "knowledge"ı toplamak isteyeceksiniz. Bunu yapmak için etraftaki turuncu, paslı silindirleri bulup Gauntlet'inizin Scanner (4. sırada) özelliğiyle tıklayarak 25 Knowledge (ilk biyom için geçerli, diğer biyomlar daha fazla verecektir) alabilirsiniz.
    Aynı zamanda etraftaki gördüğünüz her şeyi scan'leyip az miktarda knowledge toplayabilirsiniz. Bilgi silindirleri hariç her çeşit şey sadece bir kere knowledge verir. 50 Knowledge topladıktan sonra envanterinizin üstündeki "Knowledge" sekmesinden en ortadaki "Shipbuilding"i öğrenin. Eğer yeterince Knowledge'ınız varsa etrafı mavidir, değilse siyahtır.
    Knowledge ağacının Shipbuilding öğrenilmiş halde bir örneği
    "Shipbuilding" gemi yapmak için gerekli her basit şeyi öğretir, Shipyard ve Assembly Station gibi gemi yapmak için zorunlu olan şeyler dahil.





    Bir bilgi silindiri

    Türkçesini hâlâ kimsenin bulamadığı "Crafting"
    Shipbuilding araştırmasını tamamladıktan sonra geminizi yapmaya başlayabilirsiniz. Crafting'le ilgili daha çok bilgi için aşağıya bakın, sonra diğer bölüme geçin.
    • Basit Crafting: Yeterince materyal topladıktan sonra envaterinizi (TAB ile) açıp "Schematics" sekmesinde öğrendiğiniz şematiklere bakabilirsiniz. Birine tıkladığınızda ortadaki bölümde genişleyecektir.

    • Gemi Parçası Yapmak: Crafting sekmesinden Assembly Station'ı yapın, sonra hotbar'ınıza koyup E'ye basılı tutarak yere koyun. Sonrasında E ile kullanarak gemi parçası şematiklerinizi görebilirsiniz.
      (Assembly Station'ı craftlayamıyorsanız Shipbuilding'i araştırmamış olabilirsiniz.)

      Her kare dört ana kaynağı temsil eder ve hepsi için küçük simgelere sahiptir. Odun simgesi odunlar için, metalik bir parça metaller için, yeşil parçalar Atlas Shard'lar için ve grimsi bir kutu yakıt içindir. Doğru materyali karelerin üzerine sürükleyerek doldurabilirsiniz. Tüm kareler dolduktan sonra "Craft" tuşu aktif olacaktır ve yapmaya çalıştığınız eşyayı craftlayabilirsiniz.

      Assembly Station değil de envanterinizde craft yapıyorsanız yaptığınız eşya envanterinizdeki boş slotlara girecektir. Eğer Assembly Station'da craft yapıyorsanız yaptığınız eşya Assembly Station'ın hemen üstünde varolacaktır. Craftlandıktan sonra düşecektir, siz de Gauntlet'inizin Lift aletiyle (hotbar'da 3.) geminize takabilirsiniz.

Yaratıklar, Çevre ve Sağlık
Worlds Adrift'in ekosistemi, klasik bildiğimiz temel survival oyunlarından çok daha farklı. Yaratıklar, oyun içerisinde göreceğiniz mor yumurtalardan doğuyor; "ortaya çıkmıyor"[en.wikipedia.org] ve beraberinde yiyip içip, çoğalarak ölüyorlar. Aşağıda gördüğümüz de yakında kırılacak olan döllenmiş bir yumurta.



Manta Ray
Vatozlardan esinlenilmiş gibi duran Manta Ray'ler, Adrift dünyasında küçük gruplar halinde göç halindeler. Oyunda karşılaşacağımız bu yaratıklar ciddi anlamda motor sesini sevmiyor ve civarlarından geçerken motorunuzu açık tutmak, onları fena halde kızdırabiliyor. Ruh halleri, çıkardıkları sesten ve çıkardıkları ışıktan anlaşılabilir. Eğer ki mevzu bahis ışık kırmızıysa, sıkıntı var demektir.

Beetle
Bu arkadaşları bulunduğumuz ve bulunacağımız hemen hemen bir çok adada görecek gibiyiz. Bu arıya benzeyen yaratıkların ağaçları çok sevdiğini belirtmekte fayda var. Haliyle, ağaçları keserken bu Beetle adı verilen yaratıkların civarınızda olması demek, onların size saldıracağı anlamına gelir. Beetle'ların gözlerinin kırmızıya dönmüş olması demek, bu yaratıkların deliye dönmüş olmasını gösterir.

Jellyfish
Bu canlılar ise bayağı bayağı pasifler ve size de hiçbir şekilde saldırmıyorlar. Bazen de dikenli bir kabuğa sahip olabiliyorlar.

Sağlık Durumunuz
Duacıyız hepimiz. Lakin oldu da bir oyuncu veya bir yaratık tarafından saldırıya uğradınız. Ya da var sayalım ki ipinizle sallanırken kayanın bir tanesine sıkı bir şekilde tosladınız. Bu durumda, haliyle canınızı doldurmanız gerekiyor. Klasiktir, yemek yiyeceksiniz. Bunu civarda gördüğünüz yaratıkları öldürüp kabuklarını soyarak yapabilir, veya ağaçları kesip efendime söyleyeyim dut olsun elma olsun bu gibi malzemeleri toplayarak yapabilirsiniz. Bir de yiyeceksiniz tabii.

Bir çok yiyecek şematiğini yapabilmek için kamp ateşine ihtiyaç duyuyorsunuz.
  • Manta ve Beetle, farklı biome'larda aynı şekilde olsa da, farklı deri renklerine sahip olabilir.
Gemi Yapımına Başlamak
İşte başlıyoruz. Oyunun temel mantığı, gemi yapımı. Bu işin ehli olmak tabii ki öyle kolay değil. Gerek mekanikler konusunda gerek kullanılacak materyaller konusunda bilgi sahibi olmanız, en iyi gemileri yapmanızı sağlayacaktır. Ammmma velakin şimdi bunlarla ilgilenmiyoruz. Dolayısıyla bu işin temelini öğreniyoruz.

Gemi İskeletini Yaratmak
Öncelikle geminin yapımına başlamak için bir adet Shipyard ve bir adet Assembly Station lazım. Shipyard, geminin üzerinde duracağı platform. Assembly Station da survival oyunları seven halkın dilinde "Crafting Table". Shipyard'ı koyduktan sonra güzelinden bir zemine, bir kez açıp sahipleniyoruz bu Shipyard'ı.

Shipyard'a sahip olmak, Shipyard'a oturtulmuş gemi üzerinde hak sahibi olmak demektir. Ekleme, çıkarma işlerini sadece sözde geminin sahiplerinin yapabilmesi için her Shipyard'ın rastgele üretilmiş 4 haneli bir kodu var. Bu kodu, başkalarına verdiğiniz taktirde; ve bu kodu o başkalarının girmesi demek gemi üzerinde hak sahibi olmaları demektir.


Nihayetinde, eğer ki arkadaşınızla beraber gemi üzerinde oynama yapmak istiyorsanız, Shipyard'daki kodu ona veriyorsunuz o da verdiğiniz kodu Shipyard'a giriyor.

İskelet Tasarımı
Şimdi geminin iskeletini ayarlayabiliriz. Şu an için sadece 5 gemi şematiği slotu var ve bu 5 şematik de örnek gemi iskeletleri içeriyor. İstediğiniz bir şematiğe tıkladıktan sonra Edit tuşuna basarak, gemi üzerinde istediğiniz gibi oynama yapabiliyorsunuz. Tasarımı değiştirmek için, herhangi bir mavi yuvarlağa basıp, çıkan oval çubukları sağa sola atmanız gerekiyor. Bu olay tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Biz size çıkıp "mor çubuklar tel kafes kesmesinin kavisinde diagonel değişiklikler yapıyor. perspektifinize kalmış, asimetrik hastası olanlar uzaklaşsın, yaşasın obsesif kompulsif bozukluklar!" dersek hiçbir şey çakmayacaksınız. Beyninizdeki canavarı iyice çalıştırıp, ovalaya ovalaya şaha kaldırmanız gerekiyor. Deneyerek hayalinizdeki gemiye ulaşacaksınız.

Yeni bir güverte parçası eklemek için kırmızı karelere mouse ile basıp çekmeniz gerekiyor. Şu an için 4 dikey sekme, 1 yanlamasına ve 6 uzunlamasına sekme sınırı var.

The Lexington isimli gemi Lexhy tarafından yapıldı. Dileriz biz de nice Ka Fa-1500'ler yaparız.

İskeleti Ortaya Çıkarma
Uğraştığınız ettiniz ortaya güzel bir şekil çıkardınız diyelim. Şimdi unutmayın ki geminizin şekli boyutu geminizin ağırlığına etki edecektir ve ilk Atlas Sky Core'unuz 1000kg ağırlık kaldırabiliyor. Efendime söyleyeyim, işinizi hallettikten sonra "SAVE" tuşuna basarak geminin şematiğinin son halini kaydediyorsunuz veee her şey hazır. İstediği materyalleri ayarlayıp koymanız gerekiyor ve bu işlemi de bitirdikten sonra "CRAFT" tuşuna basıyoruz. Gemi yavaş yavaş oluşmaya başlıyor. Oturup izliyoruz.

Parçaları Birleştirme
Assembly Station'da oluşturduğunuz bir parçayı gemi ile bütünleştirmek için "Gauntlet's Lift Tool" (Temel hali "3" tuşu.) kullanıyoruz.

Lift Tool yardımıyla, imlecinizi bir objenin üstüne getirdiğinizde mavi yanması demek, obje ile oynanabilir olduğunu gösterir. Elinize almak için üzerine tıklayabilir, ardından tekrar tıklayarak dilediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Elinize aldığınız objenin hologramı farklı renklerde olabilir ve bu renklerin her biri farklı bir anlama geliyor.

  • Kırmızı: Parça üzerine doğrulttuğunuz konuma yerleştirilemez.
  • Mavi: Parça yerleştirilebilir fakat hiçbir yere bağlanmamıştır.
  • Yeşil: Parça yerleştirilebilir ve doğrulttuğunuz konuma bağlanmıştır.

Gemi Yapımı Püf Noktaları
  • Paneller haricinde parçaları üst üste bindirmeye çalışmayın çünkü işe yaramıyor.
  • Atlas Sky Core kapasitenizin üstüne çıktığınız taktdirde hareket edemezsiniz. Sınırı aşmayın.
  • Motorlar, Power Generator(aka benzin deposu) olmadan çalışmıyor. Generator koymayı unutmayın. Koyulan motor ve depolar birbirleri ile otomatik iliştiriliyor.
  • Ne kadar çok kanat, o kadar çok dönüş hızı.
  • Ne kadar çok motor, o kadar çok hız fakat belli bir süre sonra ağırlıkları, verdikleri hızı göz ardı edip sizi olumsuz etkileyebilir.
  • Gemi yapımında gemi iskeletinin ve parçaların materyal seçimi her şey demektir. İyi düşünün.

Birazdan okuyacağınız Atlas Sky Core ile ilgili bölümde nasıl daha iyi gemiler yapabileceğinizi tam anlamıyla anlayacaksınız. Görsel: Lexhy tarafından yapılan The Lexington gemisidir.
Lootbox ve Hurdalar
Oyun içerisindeki her şey araştırarak ve öğrenerek bulunmuyor. Haliyle keşfetmek ve bulmak da boynunuzun porşu oluyor. Nerden? Lootbox dediğimiz kutulardan.

Lootbox
İki temel çeşit olarak var sayarsak, büyük veya küçüktürler ve altın veya gümüştürler. Haliyle altın sandıkların daha değerli olacağını düşünmek çok da yanlış olmaz. Altın sandıktan genelde bir hikaye parçası, bir şematik ile beraber yanında bir tane daha eşya olur. Gümüş sandık ise aksine 1 veya 2 eşya/şematik içerir.

İNANILMAZ TÜYO: Adalarda oluşan depremler ile beraber sandıklar, boş olduklarını var sayarsak tekrardan oluşur. İlaveten, genel olarak yapılmayanı yapın ve gördüğünüz sandıkları boşaltın. İhtiyacınız olmayan şeyleri de çöpe atın ki sandıklar boşaltılmış olsun.

Büyük ihtimalle, adalarda 1 altın sandık ve 5 taneye kadar da gümüş sandık ile karşılaşacaksınız. Fakat yeri geldiğinde de 2 altın sandıkla karşılaşabileceğinizi belirtmek isteriz. Yeri gelir hiç sandık bulamazsınız. Bizim suçumuz değil.

Lootbox modelleri, Hark Scrumpy tarafından Island Creator ile çekildi.

Hurda Yığınları
Ben onu keseyim bunu kırayım ile uğraşmak istemediğiniz taktirde en iyi ilerleme, çöp yığınlarını temizlemekten geçiyor. Bu yığınlar, birbirlerine girmiş metalden taştan modellenmişlerdir.
Bu yığınları tıpkı bir sandık açıyormuşcasına etkileşim tuşunuz ile açıp, içinden yığın parçaları çıkartıp bu parçaları parçalayıp materyal elde edebiliyorsunuz.

24 farklı yığın modeli. Hark Scrumpy tarafından, Island Creator ile çekildi.
Detaylı Kaynak İstatistikleri
Bulacağımız her kaynağın kendine has özellikleri olacaktır. Hatta bulduğumuz her odunun, her metalin kendine has duyguları olacaktır dersek yalan olur. Fakat oyunda topladığımız materyallerin(ağaç olsun metal olsun) gerçekten de birbirinden ayırt edici özellikleri var. Ayrıca işlediğiniz objelerin de şekilleri, renkleri buna göre değişiklik gösterebiliyor.

Metaller
Metal
Tane Ağırlığı (kg)
Bilgi

Aluminum
0.2600
Çok fazla güçlü olmasa da aşırı derece hafif olan metal.
Titanium
0.3000
Hafif olmasına rağmen gayet güçlü olan bir metal fakat elektriği direkt olarak çekiyor.
Tin
0.3400
Hafif fakat dayanıksız. Özellikle sıcak hava koşullarına katlanamıyor.
Iron
0.3800
Ne fazla ağır, ne de dayanıksız. Sıcağa karşı da oldukça iyi.
Steel
0.4000
İstisnasız çok temel ve kullanışlı bir metal türü. Ağırlığı ve dayanıklılığı gayet tutarlı.
Bronze
0.4200
Orta derece ağırlığı ile baskılara karşı koyabiliyor ama sıcağa karşı dayanıklı.
Nickel
0.4600
Elektriği çeken, hafif olmayan ve güçsüz bir metal.
Copper
0.5000
Normal bir ağırlığa sahip olsa da elektriği çok fazla çeker.
Silver
0.5500
Hem her şey hem hiç. Olsa da olur, olmasa da olur. Çok vasıfsız bizce.
Lead
0.6000
Oldukça güçlü, dayanıklı ve iletken değil. Fakat gayet ağır.
Gold
0.6900
Ağır. Aşırı iletken. Hiçbir işe yaramıyor.
Tungsten
0.7400
Güçlü ve ısıya dayanıklı desek bile en ağır metal.

Odunlar
Wood
Tane Ağırlığı (kg)
Bilgi

Cedar
0.2000
Aşşşşırı derecede hafif fakat hasara karşı dayanıksız.
Hemlock
0.2200
Gayet hafif olmasına rağmen dayanıklı, muhtemelen en temel türlerden bir tanesi.
Chestnut
0.2500
Hafif olmasına rağmen iletken olan odun parçasıdır.
Elm
0.2800
Güçlü ve dayanıklı olmayan orta düzey odun türüdür.
Birch
0.3200
Ağır olmasına rağmen "değecek" bir odun türüdür.
Ash
0.3500
Ash çok ağır olsa da genel olarak bir güçsüzlük söz konusu değildir.
Oak
0.3800
Aşırı ağır bile olsa dayanıklılık konusunda güvenilebilir.
Palm
0.4100

Ağacın türünü öğrenmek için ağacı scanlerken bir görsel.
Motorlar, Kanatlar ve Toplar; Şematikler
Motorlar
Motorlar oyundaki en hızlı ilerleme metodudur. Motorların planörleri geminin önüne baktığı sürece, itme kuvveti üretirler. Sandıklardan ya da knowledge harcayarak şematiklerini öğrenebilirsiniz. Başlangıçta, Tier 1 motor öğrenmek 250 knowledge ister, ve öğrendiğiniz zaman size "Power Generator"u da öğretir.
Motorların çalışması için Power Generator'u geminize koyup içine yakıt koymalısınız. Her Power Generator 100 yakıt tutar. Yakıtı yenilemek için envanterinizde yakıt varken E'ye basılı tutmanız yeterlidir. Motorlarınızı nasıl bağlarsanız bağlayın yakıt alacaklardır, endişelenmeyin.
Motorları kullanarak ilerlemek için dümendeyken "W"ya basın, durdurmak ve geriye gitmek için "S"ye basın. Motorları aynı zamanda yükselmek ve alçalmak için kullanabilirsiniz, dikey bir şekilde gemiye bağlamanız yeterli olacaktır.
Gemilerin 5 farklı değeri vardır:
  • Resilience - Motorların dayanıklılığını gösteren değer, HP olarak düşünebilirsiniz. Güçlü materyallerle arttırabilirsiniz.
  • Fuel Efficiency - Motorların ne kadar yakıt harcadığını gösteren değer.
  • Overheat Limit - Motorların aşırı ısınmadan önce ne kadar ısınabildiğini gösteren değer. (NOT: Beta 1'de, yani şu anda oyunda bu mekanik bulunmamaktadır.)
  • Power - Motorun gücünü gösteren değer, maksimum hızınızı belirler.
  • Spin-Up - Motorların hızlanmasını gösteren değer.
Tier 1 motor şematiği örneği

Kanatlar
Kanatler geminizi çevirmenin en iyi yoludur. Kanatlar torkunuzu arttırır, ve kulakçıkları arkaya bakacak şekilde konulur. Sandıklardan ya da knowledge ağacından şematik elde edilebilir. Tier 1 kanat öğrenmek için 100 knowledge gerekir.
On numara ipucu: Dikey kanat koyarak geminizin sağa sola dönmesini çok rahatlatabilirsiniz.
Kanatların 3 farklı değeri vardır:
  • Resilience - Kanadın dayanıklılığı, HP'si denebilecek değer. Güçlü materyallerle arttırılabilir.
  • Power - Kanadın üretebileceği torku gösteren değer.
  • Pivot Speed - Kanadın gemiyi ne kadar hızlı döndürdüğünü gösteren değer.
Tier 1 Kanat şematiği örneği

Toplar
Toplar geminizi gemiler arası çatışmaya hazırlamanın en iyi yoludur. Not: Oyunculara efektif hasar vermezler, sadece gemilere hasar verirler. "Cannon Shell", yani gülle fırlatırlar, bu gülleleri craftlarken kullandığınız malzeme de gülleyi etkileyecektir. Topları gemiye koymazsanız kullanamazsınız. Topları etraftaki sandıklardan ya da knowledge ağacından öğrenebilirsiniz. Topları knowledge ağacından öğrendiğinizde mermi yapmayı da öğrenirsiniz.
Topunuzu doldurmak için topun yanındaki şarjörle etkileşin, bu karşınıza sandık tarzı bir arayüz getirecektir. Bu sandığa sadece top mermisi koyabilirsiniz.
Topunuzu kullanmak için E'ye basıp kontrolünü alın, sonra sol tıkla ateş edebilirsiniz. Farenizle nişan alabilirsiniz.
Topların 5 farklı değeri vardır:
  • Resilience - Topun dayanıklılığı, HP'si denilebilir. Güçlü materyallerle arttırılabilir.
  • Capacity - Topun ne kadar tutabildiğini gösteren değer.
  • Power - Atışınızın gücü, daha yüksek olursa daha uzağa gider ve daha çok hasar verir.
  • Overheat Limit - Topun aşırı ısınmadan önce ne kadar ateş edebileceğini gösteren değer.
  • Rate of Fire - Vuruşlar arası bekleme süresini gösteren değer.
Geminin Temeli "Atlas Sky Core"
Aslında bakarsanız, sadece geminizin değil ayrıca da adaların da temelidir bu mevzu bahis çekirdekler. Geminizin de, adaların da uçmasını Sky Core adı verilen çekirdek sağlar. O halde şuna varabiliriz ki, çekirdeğimiz giderse, gemimiz de gider.

Temel olarak oyuna başladığınızda şematik gibi hali hazırda biliyor olduğunuz Sky Core tam olarak 1000 kilograma kadar geminizin ağır olmasını sağlar fakat unutmayın bununla sınırlı değilsiniz. Atlas Sky Core geliştirilebilirdir. Şu an 8 tane eklemesi var ve bu eklentileri gezerken tozarken farklı biome'larda bulabilirsiniz. Kaldı ki Expanse, Remnants ve Badlands biome'larında bulunduklarından dolayı, bu eklentilerden birisini bulmak için en azından ilk biome'u geçmeniz gerekiyor.

Neredeyse tamamen geliştirilmiş bir Atlas çekirdeği fotoğrafı. Temel hali ortada gördüğünüz yeşil ışık yanan demir parçası sadece. Görsel Strite adlı yayıncıdan alınmıştır.

Eklentilerin Listesi
Eklenti
Eklediği Ağırlık (kg)
Bulunduğu Yer:
Atlas Sky Core (Base)
1000
(Bununla başlıyorsunuz.)
Generator
400
Expanse
Enhancer
400
Expanse
Coolant System
600
Remnants
Air Filter
600
Remnants
Stabiliser
600
Remnants
Computer
800
Badlands
Circuitry Network
800
Badlands
Efficiency System
800
Badlands
İyi Bir Oyuncu Ol!
  • Tüm materyalleri köküne kadar bitirin! Bu sayede diğer oyuncuların oyun içi performansını ve oyun zevkini daha kaliteli hale getirin.
  • Her bilgisayar senin bilgisayarın kadar iyi olmayabilir! Bu yüzden, bir ağaç kesiyorken lütfen tamamını kestiğinizden, parça kalmadığından emin olun.
  • Bulduğunuz sandıkların içini tamamen boşaltın! Diğer türlü, bu biraz heves kırıcı olabilir. Çöp olarak gördüklerinizi, başkalarının bulması, sandığı bulmasından daha iyi bir sonuç değil. Çıkan eşyaları alıp, istemediklerinizi yok edebilirsiniz.
  • Gördüğünüz insanlara selam verin! Çünkü insan olmak konuşmaktan geçiyor.
Biliyor musun?
  • BÜYÜK HARFLER ile yazmak, oyun içerisinde yazdığınız mesajın çok daha uzağa gitmesini sağlıyor.
  • F4 tuşu(veya bazı bilgisayarlarda FN+F4) arayüzü saklamanıza yarıyor.
  • Geminizin üzerine kayıtlı "Personal Spawner" sahibi oyuncuların hepsi oyundan çıktıktan sonra, ortalama 3 dakika içerisinde geminiz, bir dahaki girişe kadar kayboluyor. (Shipyard'a park etmeyin!)
  • Eğer ki iyi niyetliyseniz, unutmayın ki hiçbir iyi niyetli oyuncu bir başka oyuncunun gemisine izin almadan atlamaz. Bu, doğal olarak, biraz yanlış anlaşılabilir.
  • Forge Scanner ile geminizin tam olarak ağırlığını, geminizin temelini scanleyerek öğrenebilirsiniz.
  • Dengesiz bir ağırlığa sahip geminin, dengesiz tarafı kalkabilir.
  • Yerleştirdiğiniz dikey kanatlar dönüş hızınıza yardımcı olur.
  • Tekrardan hatırlatalım ki, Shipyard'a park edilmiş bir gemi, oyundan çıksanız bile kaybolmayacaktır.
  • Adalarda oluşan depremler sırasında yere bıraktığınız gemi parçaları yavaş yavaş yerin dibine girecektir.
Bitti
Originally posted by james2w:
I'd like to thank the the following for donating their screenshots:
  • Cailco (ShadowTitan)
  • Strite
  • Hark Scrumpy
  • Panzercult

Special Thanks to Fureniku for his work in researching material properties which he has made publically available in his guide here.[docs.google.com]


For more information on Worlds Adrift check out the forums here[worldsadrift.com], the main discord server here[discord.me]

If you want to watch some more experienced players play the game check out:


Originally posted by Kerim:
İstedik ki oyunu oynayacak Türk topluluğuna bir yardımımız dokunsun. O yüzden daha oyun closed beta'dayken güncel tutulacak bu rehberi yaptık. En iyisini sizlere layik gördüğümüzden efendim, james2w'nin rehberini tercih ettik. Yeri geldi tam çeviri yaptık yeri geldi düşüncelerimizi ekledik. Sonra yok efendim niye şunu böyle çevirmediniz, şunun çevirisi böyle diye gelmesin kimseler.

ö p ü l d ü n ü z

Originally posted by Barış:
Umarım okuyan herkes guide'dan bir-iki şey kapabilir. Ben yazarken, çevirirken zevk aldım, ve oyun çıktığında büyük bir türk Alliance'ı kurup bir biyomdaki tüm gökyüzüne sahip olmayı dört gözle bekliyorum.
Unutmayın, istikbal göklerdedir.

Türkçe Çeviri:
10 Comments
obsolete  [author] 30 Nov, 2023 @ 1:32pm 
agaaa
rust community cute  [author] 22 Sep, 2018 @ 1:55pm 
Kardeşim duvarları aşman lazım.
Baskiki 22 Sep, 2018 @ 1:50pm 
Bu oyunda harita ne kadar büyük, belli bir yerden sonra artık daire çizmeye başlıyorum
yiiiiit 3 Sep, 2018 @ 9:16am 
Oyuna girecek biri varsa eklesin bugun basladım birlikte gireriz
Blue Crep 18 May, 2018 @ 6:19pm 
Teşekkürler guide için
Uçan Depik Atan Kolböreği 30 Oct, 2017 @ 11:18am 
beyler yeni başladıö oynamak isteyen varsa eklesin tek başına oynanabilcek oyun değil ( +16 )
TurkishForces 8 Sep, 2017 @ 12:27am 
güzel rehber olmuş emeğinize sağlık
Stain◕_◕ 29 Jul, 2017 @ 10:34am 
Çeviriler için çok teşekkürler
sapmaz 7 Jun, 2017 @ 1:02pm 
Güzel olmuş tierlardanda bahsedersen daha yiyi olabilir
for those who cüm after 6 Jun, 2017 @ 12:12pm 
fps im yetmedi okumaya